trvale udržitelný rozvoj

Před rokem jsem vás informoval o přechodu České politiky na odběr zelené energie od společnosti  EON. Tento týden přišlo první roční vyúčtování. A vrací se nám pět tisíc ze záloh. Tomu říkám dvojí výhra. Prospívá to životnímu prostředí i peněžence. EON nám totiž dal fixaci na 24 měsíců a to je momentálně velká výhoda.

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu jsem došel k závěru, že je potřeba přestat posílat Putinovi (a spol.) peníze za plyn. Takže tímto oznamuji návaznou iniciativu k zelené energii. Od srpna letošního roku budou naše tři plynové kotle odmontované a plyn odpojen. Instalujeme dvě tepelná čerpadla ACOND od českého výrobce z Milevska. Podle cen plynu odhadovaných na příští rok bude roční úspora v nákladech činit nejméně šedesát tisíc ročně. A uspoříme navíc za každoroční kontrolu vyvložkovaných komínů a tří plynových kotlů nejméně dalších sedm tisíc ročně. Záruka na tepelné čerpadlo je pět let a na scroll kompresor deset. Tak si to vynásobte, kolik činí úspora za deset let. A věřte tomu, že Putin nám plyn nezlevní. Spíš nám plynovod brzy zavře.

K zrušení plynu přidáváme ještě jeden závazek. Do podzimu utěsníme naše stará špaletová okna a dveře. V jednom bytě jsme to udělali a roční spotřeba při vytápění s přímotopy klesla o 17 procent!

Ušetřené peníze dále správně investujeme. Budeme je posílat Ukrajině do té doby, než vyžene ruského agresora za hranice. Tomu říkám tři mouchy jednou ranou. Dříve jsme tomu říkali trvale udržitelný rozvoj. Ten je potřeba více než kdy jindy, protože planeta se ohřívá stále rychleji.

 

Tip pro naše čtenáře: někdo může namítnout, že je to velká investice. Existuje i levnější varianta tepelného čerpadla vzduch-vzduch. Neohřeje vám sice vodu a mívá menší výkon, ale ušetřit se s ním také dá. Vypadá jako klimatizace a s montáží vyjde jen na desetitisíce. A v létě vás ještě ochladí (je to klimatizace, co umí topit).  A utěsnění okem je skromná investice, která se dá udělat i svépomocí doslova za pár stovek. A vrátí se vám hned po první zimě. Stejně tak vám byt (na jaře i na podzim) přihřeje i klasická zatemňovací roleta (závěs) v bytě a ochladí ta mezi okny. Není k tomu potřeba vůbec žádná elektřina. Tedy pokud máte okno na jih.

Tak neváhejme a začněme se zbavovat neekologického, krvavého Putinova plynu. Každá změna k lepšímu se počítá.

 

k přečtení na dané téma doporučuji např.:

rozhovor Ondřeje Koutníka v Aktualne.cz s vládním zmocněncem pro energetickou bezpečnost Václavem Bartuškou

Rusko přiškrcuje Evropě dodávky plynu

Gazprom pozastavuje dodávky plynu přes Turecko

Češi vzali tepelná čerpadla útokem. Vysvětlujeme, na co je potřeba dát při jeho pořízení pozor

 

 

, , ,
Může vás také zajímat
Latest Posts from Česká politika